FAQ

Hieronder kunt u de veelgestelde vragen vinden. Heeft u een andere vraag, maar staat deze er niet tussen? Contacteer ons op: hello@whiskantwerp.com

Wat is matcha?

In tegenstelling tot andere groene thee, die je laat trekken, is matcha steengemalen poeder van groene theebladeren. Drie weken voor de oogst selecteren Japanse boeren de hoogste kwaliteit groene theeplantjes. Ze plaatsen deze vervolgens in de schaduw voor een langzamere groei. De beperkte toegang tot zonlicht geeft een boost aan het chlorofyl, wat zorgt voor een intense groene kleur. Het is ook het proces dat meer L-theanine laat groeien, een uniek aminozuur dat de geest ontspant zonder dat je je slaperig voelt. De combinatie van cafeïne, L-theanine en antioxidanten veroorzaakt een langdurige afgifte van energie, wat sommigen “zenergie” noemen.

Nadat de bladeren geoogst zijn, worden ze gestoomd en gedroogd, wat resulteert in ‘tencha thee’ de rauwe productnaam van matcha. De gedroogde tencha-theebladeren worden langzaam tot poeder gemalen, tot ze puur matcha groene thee poeder worden.  Op die manier blijven alle goede aspecten van de thee bewaard, van plant tot theekop!

Waarin verschilt matcha van ‘gewone’ groene thee?

Het voornaamste verschil tussen matcha groene thee en ‘gewone’ groene thee ligt ‘m in de kweek en de bereiding van de theeblaadjes. Omdat je het volledige theeblad drinkt, krijg je de maximale voedingswaarde van groene thee. Gewone groene theezakjes staan bekend om hun hoge gehalte aan antioxidanten, maar dat komt zelfs niet in de buurt van matcha, dat 10 keer meer antioxidanten dan gewone groene thee bevat. 

Is jullie matcha biologisch?

Ja absoluut! We zijn officieel gecertificeerd voor het SKAL BIO: NL-BIO-001 Certificaat. Mail ons op: hello@whiskantwerp.com voor een kopie.

In plaats van een theezakje te laten ‘trekken’, ligt de schoonheid van matcha in het consumeren van het hele blad. Daarom is het belangrijk dat wat je drinkt niet vol zit met schadelijke pesticiden. 

Hoe bereid ik een kopje matcha?

De bereiding vraagt wat oefening en een aantal attributen. Schep 1 à 3 gram Whisk Matcha in een traditioneel matcha kopje met een bamboe lepeltje (chashaku). Roer even los met een bamboe klopper (chasen). Schenk er vervolgens gekookt water van ongeveer 80°C toe en schuim op met je bamboe klopper. Dit doe je door de vorm van de letter W al roerend te maken. Gebruik geen kokend water zodat de goede aspecten van de thee niet verbranden. Een kopje groen geluk smaakt hartig, romig, is een tikkeltje zoet en heeft een intens groene kleur.

Hoe zit het met de matcha ‘grades?’

Matcha van ceremoniële kwaliteit wordt gemaakt van de jongste theebladeren. Alle steeltjes worden verwijderd om een zeer zachte smaak en textuur te verkrijgen. Matcha van culinaire kwaliteit wordt ook gemaakt van jonge theebladeren, maar ze zijn net dat tikkeltje ouder, bitterder en taaier. Vandaar dat deze ‘grade’ zich beter leent tot het bereiden van gerechten. Aan cake, koekjes en taarten wordt vaak suiker toegevoegd, waardoor de licht bittere smaak wordt gebalanceerd.

Theesommeliers mixen vervolgens de matcha voor hun verschillende doeleinden – culinair of ceremonieel – om de verschillende kwaliteiten te creëren.

Hoe herken ik goede kwaliteit matcha?

Veel boerderijen in China vermalen bladeren van groene thee, die dan aan woekerprijzen verkocht worden. Vaak zijn de theeplantjes met pesticiden bewerkt, die mee in het poeder zitten. Een theepoeder uit China kan je daarom niet vergelijken met een echte matcha uit Japan. Ze worden helaas vaak goedkoop aangeboden onder de naam matcha of groen theepoeder en smaken erg bitter. Let tenslotte ook op de kleur: het poeder moet een frisse, felgroene kleur hebben. Bruin of geel theepoeder laat je dus best links liggen.

Mag ik matcha drinken tijdens zwangerschap?

Matcha thee en gewone groene thee mogen dan bijzonder heilzaam zijn voor het lichaam, het drinken ervan gedurende de zwangerschap verdient wat bijkomende aandacht. Af en toe een kopje groene levert waarschijnlijk geen problemen op, al wordt het afgeraden. Het algemeen advies hieromtrent luidt om vooral in de laatste drie maanden van de zwangerschap voorzichtig te zijn met groene thee. Belangrijk is om je steeds goed te laten informeren door een arts. 

Bevat matcha ook caffeine?

Matcha bevat twee keer zoveel cafeïne als koffie, maar heeft een ander effect. Je wordt alert, maar minder zenuwachtig dan na een kop koffie. Dat komt omdat matcha, in tegenstelling tot koffie, L-theanine bevat. Dit heeft een kalmerende werking. Als resultaat krijg je een kalme soort alertheid, zonder de bekende coffee rush. L-theanine werkt ook positief op je gemoedstoestand en je concentratie.

Hoe smaakt matcha?

Een kopje groen geluk smaakt stevig, romig, is zoet en heeft een intense groene kleur. De smaak lijkt op gewone groene thee, maar dan een beetje sterker met een lichte hint van umami in de nasmaak. Wist je dat een goed bereide matcha helemaal niet bitter mag zijn? Temperatuur, maar ook de kwaliteit van de thee is heel belangrijk. Matcha veroudert ook supersnel. Vergeet hem dus niet in de koelkast te bewaren. Visgeur? Slootgeur? Compost? Zo hoort Matcha dus echt niet te smaken of te ruiken. Een echte, kwaliteitsvolle matcha is juist zacht en crèmig van smaak, met een lichte umami nasmaak.

Is jullie matcha ook beschikbaar in restaurants en bars?

Ja! Bekijk onze store locator voor meer informatie.

Hoe bewaar ik matcha het best?

Voor een optimale smaak en kwaliteit raden we aan om je Whisk Matcha maximaal 6 maanden in een luchtdicht zakje in de koelkast te bewaren. Als je matcha z’n levendige kleur heeft verloren en de geur flauw geworden is, is het waarschijnlijk tijd om het weg te gooien!

Welke voedingsstoffen bevat jullie matcha?
  • Calorieën: 3,24 kcal
  • Eiwit: 306 mg
  • Vezel: 385 mg
  • Calcium: 4,2 mg
  • IJzer: 0,17 mg
  • Natrium: 0,06 mg
  • Kalium: 27 mg